• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/Haber-Tekniker-1805708642985868/
  • https://www.twitter.com/habertekniker
Şevket GÖLÜK
yazarSevket@yandex.com
TEKNİKER KİMLİĞİMİZİ ANLAMAK
20/02/2014

Haber Tekniker web yöneticilerinden bu internet haber sayfasından köşe yazıları yazmam için teklif geldiğinde ilk önce şaşırmış daha sonrada daha önce dergi ve gazetelerde yayınlanmış olan yazılarımı ve okurların olumlu mesajlarınıda düşünerek neden olmasın diye düşünerek kabul etmeye karar vermiş ve bunu HaberTekniker yöneticilerine iletmiştim. Bu yazıda ilk yazım olması münasebetiyle siz değerli okuyucularımıza en derin saygılarım ile merhaba ve hoş bulduk diyorum. Bir Meslek Yüksek Okulu mezunu Tekniker ünvanına haiz biri olarak güncel, doğru ve objektif  haberlerden çıkarak  siz değerli okuyucularımızı ve kamuoyunu aydınlatmak, bilgilendirmek amacıyla yazılarıma başlıyorum.  

Tekniker, T.C. Üniversitelerine bağlı Meslek Yüksek Okullarından mezun olmuş meslek elamanı olup, mesleğinde ana elemandır. Bizler,T.C.Üniversitelerine bağlı eğitim ve öğretim veren Meslek Yüksek Okullarından mezun Teknikerler olarak ilk olarak elde etmiş olduğumuz bu ünvanımızı bu kimliğimizi iyi anlamalıyız ki gerek kamuoyuna gerekse  çalışma hayatında ilgililere doğru ve tam anlatabilelim. Gerek gelişmiş ülkelerde gerekse de ülkemizde teknik ve meslek eğitimin önemi günümüz şartlarına daha iyi bilinmekte ve anlaşılmaktadır.Tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de teknik ve meslek eğitimin daha çok yaygınlaşması ve daha iyi anlaşılması için milyon dolarlar harcanmaktadır.Ülkemizin ve ailelerimizin bize bu eğitimi almamız için harcamış olduğu paraları ve bizlerinde bu eğitimi almak için verdiğimiz emeğe ve zamana saygı için almış olduğumuz bu eğitimin önemini anlamalı, bilgi ve deneyimlerimizi gerek ülke kalkınması için gerekse insanlarımızın refaha ulaşması için kullanarak ülkemizi hak etmiş olduğu kalkınmış ve gelişmiş ülkeler arasına koymalıyız.

Düşünün ki , bir ülkede mesleki ve teknik eğitim almış insanlar olmasın yada bir çok insanımız dört yıllık fakülte mezunu (Mühendis, Mimar yada Doktor) olsun o zaman bu ünvanlara sahip kişilerin çalışacağı sektörlerlerde ve yaptıkları işlerde başarı elde edilebilir mi?Elbetteki hayır olamazlar. Nedeni de elbette her işte bir yön gösteren veya işi projelendiren olacaktır ama önemli olan bu yönlendirme ve projelendirme safhasından sonra bunu anlayacak ve bu işleri kendi elleri ile yapacak olan vasıflı veya vasıfsız işçilere onların anlayacağı dilde anlatarak bu işleri yaptıracak meslek elamanı yani biz Teknikerlerin olması gerekmektedir. Hiçbir işte ve hiçbir zaman bir binanın yapımında bir mühendis yeterli olmayacaktır. Muhakkak mühendisin projelendirdiği yada bilgi vererek yaptıracağı işleri yapacak işçiler olmalı ve de daha da önemlisi mühendisin projelendirdiği proje ve hesapları bu işçilere yaptıracak ve hem proje dilinden anlayan hem de uygulamayı yakından görmüş birisi olan biz Teknikerlere ihtiyaç duyacaklardır. Biz Teknikerlerin almış olduğu mesleki eğitimin önemi bu örnek ile çok iyi anlaşılmaktadır. Teknikerlik eğitiminde hem teorik bilgi hem de uygulama bilgisi verildiğinden  tüm inşaat işlerinde yada Teknikerlerin görev alacağı diğer sağlık, ziraat veya idari işlerde anahtar ve en çok aranan eleman olarak görev yapacaktır.

Son yıllarda maalesef Teknikerlik eğitiminde olumsuz gelişmeler ve yanlış uygulamalar olmuştur. Birincisi M.Y.O.‘larına geçişin sınavsız olarak yapılması ve hemen hemen her ilçede kurulan sayısı şimdiden 550 rakamına ulaşan M.Y.O.’ları yüzünden verilen eğitim kalitesinin düşmesine sebep olmuştur. (En başından beri yanlış bir uygulama olan sınavsız geçiş uygulaması 2009 yılı itibarıyla kaldırılmıştır.) İkincisi 2000 yılına kadar M.Y.O. mezunlarının lisans tamamlamak için aldıkları diploma ve başarı puanları ile kendilerinin Üniversitelere başvurarak onların uyguladığı sınavlara girmesinden dolayı doğan haksız ve yanlış bir uygulamanın Türkiye geneli bir sınav ile (Dikey Geçiş Sınavı) lisans tamamlamaya devam hakkının tanınmasıdır. Lakin M.Y.O.’larında eğitim almak için okuyan öğrencilerin bu okulları sadece D.G.S. sınavına girme şartları arasında olan M.Y.O.mezunu olma şartını yerine getirmek ve bu okulları sadece bir basamak olarak görmelerinden dolayı mezun öğrencilerin Teknikerlik ünvanını bilmeden ve anlamaya çalışmadan mezun olmalarına vede D.G.S. sınavı ile lisans tamamlama hakkının çok kısıtlı sayıda öğrenciye tanınmasından vede kendilerine aldıkları eğitim seviyesi karşılığında Görev, Yetki ve Sorunlulukları tanımlanmadığı için öğrenciler eğitim sonrası büyük hüsran ve isyankarlığa sürüklenmektedirler. Bu olumsuz iki gelişmeyi sonlandırmak ve eğitimimizin karşılığı olan haklarımız alabilmek vede mesleki birliğimize kavuşabilmek için hep birlikte çalışmalıyız.

Biz Teknikerler çalışma hayatında zincirin çok önemli bir halkası olduğumuzu ve bizler olmaz isek işlerin istenildiği gibi yeterli derecede emniyetli, standartlara uygun olmayacağını bilmeli ve almış olduğumuz mesleki eğitimimizi de sürekli geliştirmemiz gerektiğini düşünerek mesleğimize ve Tekniker kimliğimize sahip çıkmalıyız.

 

Şevket GÖLÜK
Yazar & Web Editörü & Tekniker & Proje Tasarımcısı & Enerji Uzmanı 
http://sevketgoluk.blogspot.com.tr
https://www.facebook.com/sevketgoluk
https://twitter.com/sevketgoluk
https://www.instagram.com/sevketgoluk
 



 

 

 

 



1508 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

MADEN KAZALARI, KADER VE TEDBİRLER - 25/04/2023
Madencilik sektöründe çalışanlar eğitilse ve güvenlik önlemleri alınsa da, maden ocaklarında mekanize üretim yerine emek yoğun çalışılması nedeniyle, madencilikte ölümlü iş kazası sıklığı oldukça yüksektir.
ÜRETTİĞİMİZ ENERJİMİZ KADAR GÜÇLÜYÜZ - 24/09/2022
Enerji ihtiyacımızın yaklaşık %50’sini dışarıdan karşıladığımız resmi verilere göre de sabit olup, bu veriler bize enerji kullanımımızda dışarıya yüksek oranda bağlı olduğumuzu ortaya koymaktadır.
ANADOLU’DA YAKILAN TEKNİKER MEŞALESİ - 28/03/2022
Teknikerler olarak her ne olursa olsun bizler ülkemizi, bayrağımızı, vatanımızı seviyoruz. Bu sevgimizi ekonomimize, teknolojimize ve üretimimize yüksek oranda katkı sağlayarak göstermeye her daim hazırız.
PROJE YÖNETİMİ - 06/01/2022
Proje yönetimi yapılan işin mutlak başarı ile sonuçlanması için olmazsa olmaz bir yöntem şekli olup günümüz çağında önemi daha iyi anlaşılmaya başlamış ve önemi giderek te artmaktadır.
PANDEMİ SÜRECİNDE ÇALIŞANLARIN GÜVENLİĞİ - 07/07/2021
Pandemi dönemlerinde çok etkilenen kesimler çalışanlar olmaktadır. Uluslararası Çalışma Örgütü(ILO) istatistiklerine göre dünya geneli çalışan sayısı 3,3 milyar olup salgınlarda etkilenecek olan yüksek riskli işlerde 1.25 milyar insan çalışmaktadır.
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE TEKNİKER İSTİHDAMI - 18/03/2021
Sektörde Mühendis, Teknik Öğretmen, Tekniker, Teknisyen ve Ustalar gibi unvanlı teknik insan gücü çalışmakta olup, sayısal orana bakıldığında birinci sırada vasıfsız işçiler ve ustalar çalışmakta iken ikinci sırada da Teknikerler çalışmaktadır.
DEPREM DEĞİL DENETİMSİZ BİNALAR ÖLDÜRÜR - 15/09/2020
Ülkemiz insanları ve ülke yönetiminde söz sahibi olan kurum/kuruluşlar deprem sonrası acil müdahaleleri, açılan yaralarımızı sarmayı öğrendi ama deprem öncesi yapılması gerekenleri öğrenemedi.
ÇALIŞMA HAYATINDA İŞ BULMA ÜMİDİMİZ YOK OLUYOR - 26/05/2020
İş bulmak ve çalışmak ilk olarak bireysel olarak insanların kendi yaşamlarını ve aile bireylerini yaşamlarını devam ettirebilmesi için tüm ülke insanlarımızın temel hedef ve ihtiyacıdır.
2019 YILININ GENEL ANALİZİ - 05/01/2020
Geriye dönüp baktığımızda günlerin, haftaları, haftaların ayları kovaladığı hızla geçip bir yıl yaşadığımızı da düşünsek aslında millet olarak zor bir yıl geçirdik.
 Devamı
DUYURU PANOSU
Radar Elektronik - Ankara
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382
Hava Durumu
TİMBİR & BHA
Kurumumuz, TİMBİR üyesi ve BHA Abonesidir