• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/Haber-Tekniker-1805708642985868/
  • https://www.twitter.com/habertekniker
Şevket GÖLÜK
yazarSevket@yandex.com
2019 YILININ GENEL ANALİZİ
05/01/2020

Sevinciyle, kederiyle, gururuyla veumut dolu düşünceleriyle 2019 yılını geride bırakıyoruz. Elbette geriye dönüpbaktığımızda günlerin, haftaları, haftaların ayları kovaladığı hızla geçip biryıl yaşadığımızı da düşünsek aslında millet olarak zor bir yıl geçirdik.

Yaşamış olduğumuz ve kısa bir süre sonra bitecek olan 2019 yılında dünyada ve Türkiye'de çok önemli siyasi ve güncel olaylar yaşandı.Türkiye'de 31 Mart ve 24 Haziran'daki belediye seçimleri, dünyadaki krizler,pek çok ülkede yaşanan protestolar, salgın hastalıklar, şiddet olayları, ülkesınırımızdaki terör olayları gibi birçok gelişme yaşandı.

Zor bir yıl geçirmemize sebepler,gerek ülke içinde yaşadığımız gerekse dünya genelinde yaşanan ülkeler arasıilişkilerdeki krizler, sürekli artan ekonomik enflasyon ve terör olaylarıbaşını çekmektedir.

Ülkemizde hızla değişen gündem veyaşanan olaylardan dolayı daha önce yazılarımda değinemediğim aklımda yer tutanbazı konu başlıklarım var. 2019 yılında yaşadığımız ve kısa cümleler ile analizleriniyapacağım olaylar şunlardır:

İSTANBUL KARTAL'DA APARTMAN ÇÖKTÜ, 21 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

6 Şubat tarihinde İstanbul ilimizdebir apartman yanında yapılan inşaattan dolayı çöktü ve maalesef 21 insanımızkaybettik. Sebebi ise hep bilinen yanlış planlama ve alınmayan çalışmaönlemleri gibi görünse de aslına büyük şehirlerde sürekli yaşanan inşaatrantıdır.

T.C.KARA HAVACILIK KOMUTANLIĞINA AİT HELİKOPTER DÜŞTÜ

12 Şubat tarihinde Ankara’nın Gölbaşıilçesi yakınlarında   eğitim uçuşu yapan askeri helikopter düştü. Kaza!da iki pilot ve iki teknisyenimiz şehit oldu. KazaGölbaşı  Konya  Karayolunun  10.  kilometresinde meydanageldi. T.S.K. gerekli incelemelerin başlatıldığını duyurdu.Şehitlerimize Allah(cc)’tanrahmet, kederli ailesine başsağlığı ve sabırlar dilerim.

31 MART YEREL SEÇİMLERİ

31 Mart yerel seçimlerinde Ankara'daMansur Yavaş kazandı. Bu sonuçla Ankara 25 yıl sonra CHP'ye geçti. İstanbul'daise Ekrem İmamoğlu rakibi Binali Yıldırım'a karşı seçimi önde götürdü. 17 Nisan 2019 tarihinde Mazbatasını alan Ekrem İmamoğlu, İBB'nin Saraçhane'dekibinasında görevi eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'dan devraldı.
İlerleyen günlerde Türkiye’nin yerel seçimler tarihinde eşi görülmemiş tuhaflıkta yapılan itirazlar sonucunda İstanbul'da seçim 23 Haziran'da yenidenyapılmak üzere iptal edildi.

CHP LİDERİ KEMAL KILIÇDAROĞLU'NA ÇUBUK'TA SALDIRI

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Ankara'nın Çubuk ilçesinde şehit sözleşmeli piyade er Yener Kırıkcı'nın cenaze namazının ardından bir gruptarafından protesto edilerek saldırıya uğradı. Güvenlik güçleri Kılıçdaroğlu'nuçevredeki bir eve götürdü. Kılıçdaroğlu zırhlı araçla bulunduğu evdençıkarıldı.Bu olayın aydınlatılması için yapılan soruşturmalar kamuoyu tarafındanyetersiz kabul edildi. Birkaç kişi polis sorgusuna alınsa da sonradan yaşananolaylar ve bazı açıklamalardan dolayı bir çok karanlık noktalar kaldı.

İSTANBUL'DA EKREM İMAMOĞLU ZAFERİ

Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbulBüyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesine ilişkin kararınınardından 23 Haziran tarihinde İstanbul'daki 10 milyon 560 bin 963 seçmenyeniden sandık başına gitti. CHP ve İYİ PARTİ’nin ortak adayı Ekrem İmamoğluİstanbul'da yenilenen Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini bu kez 800 bindenfazla oy farkla kazanarak istanbul’da ikinci kez seçildi. İmamoğlu seçimsonrası yaptığı konuşmada “Bu bir zafer değildir, yeni bir başlangıçtır. Yarınbirbirimizin yüzüne bakacağımızı, yarından itibaren ben bir belediye başkanıolarak 16 milyon insana eşit davranacağımızı buradan duyurmak istiyorum.”  sözlerini söyledi.

BEDELLİ ASKERLİK KALICI HALE GELDİ

Yıllardır ülke gündemini meşgul eden yeniaskerlik sistemi yasası TBMM’de kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğantarafından onaylandı. Askerlik süresini 6 aya indiren ve bedelli askerliğikalıcı hale getiren yasa 26 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanarak resmenyürürlüğe girdi. Bu kanunun eşitsizliklere yol açacağı bir çok parti ve siviltoplum kuruluşları tarafından kamuoyu ile paylaşıldı.

TARIMDA ÜRETİM AZALDI

2000’liyıllarda tarımsal hasıla bakımında Avrupa’da birinci, dünyada yedinci ülkeolmakla övünürken dolar bazında değerlendirildiğinde hasılada düşüş var.Türkiye’nin 2010 yılında tarım hasılası 52 milyar dolar iken, 2019’agelindiğinde 40 milyar dolara gerilediği görülüyor. İstihdamda da tarımın payıazalıyor. Tarım sektörünün 2010 yılında yüzde 23 olan istihdamdaki payı 2016’dayüzde 20’nin altına düşerek yüzde 19 oldu, 2019 yılında ise bu oran yüzde 16’ageriledi. Tarımda adı “milli” olsa da ulusal politika yerine ithalata dayalıpolitika uygulanıyor. Hububattan bakliyata, yem hammaddelerinden yağlıtohumlara ve son yıllarda patates, soğan gibi üretimi en kolay olan ürünlerekadar bir çok tarım ürün ithal ediliyor. Hayvancılıkta hayvanmateryali,yem,canlı hayvan,kasaplık,besilik sığır, küçükbaşhayvanlar,sperma,ilaç, kırmızı et,saman dahil hemen her şey ithal ediliyor.Buyanlış tarım politikaları sonucu 2019 yılında da milletçe yüksek enflasyonlakarşılaştık.

“ÖLMEK İSTEMİYORUM” FERYADI

Emine Bulut, 18 Ağustos'ta Kırıkkale'de eskieşi Fedai Baran ile buluştuğu kafede kızının gözleri önünde bıçaklanaraköldürüldü. Görüntüler ve annenin 'Ölmek istemiyorum' feryadı tüm Türkiye'deyürekleri yaktı.

İSTANBUL'DA DEPREM

26 Eylül'de İstanbul'da Silivri açıklarında 5.8büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ardından ilerleyen günler boyuncaçok sayıda artçı sarsıntı kaydedildi. Ertesi gün tüm Türkiye’nin gündemi depremoldu. Çok konuşuldu ama maalesef yeterli önlemlerinin halen alınmadığı ortayaçıktı.

BARIŞ PINARI HAREKATI BAŞLADI

Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde YPG/PKK ve DEAŞ terör örgütlerine karşı 9 Ekim'deBarış Pınarı Harekatı'nı başlattı. Harekat kapsamında Rasulayn ve Tel Abyadilçeleri terörden arındırıldı. Harekâta ABD ve Batılı ülkeler tepki gösterdi.ABD'de harekât gerekçe gösterilerek 3 bakan ve 2 bakanlık yaptırım listesinealındı.

ABD BAŞKANI TRUMP'TAN TÜRKİYE'YE ÇİRKİN TEHDİT

ABD Başkanı Donald TrumpTürkiye'ye yönelik küstah tehditlerine bir yenisini daha ekledi. 10 Ekim'deTrump Twitter'dan yaptığı açıklamada "Türkiye'ye oyunu kurallarına göreoynamazlarsa, onları ekonomik olarak ve yaptırımlarla sert bir şekildevuracağımı söyledim" dedi. 18 Ekim'de ise Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ayazdığı mektup basına sızdırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasette gündem olanmektup için 'Trump'a iade edeceğim' dedi.

ABD MECLİSİNİN SKANDAL 'SOYKIRIM' TASARISI

29 Ekim'de ABD Temsilciler Meclisi, 1915olaylarını "soykırım" olarak tanıyan karar tasarısını kabul etti. 12Aralık'ta ABD Senatosu tasarıyı kabul etti. 13 Aralık'ta ise Trump yönetimi,'bizim pozisyonumuz değişmedi' açıklamasında bulundu. Trump, 1915 olayları için'soykırım' ifadesini kullanmayarak 'büyük felaket' ifadesini kullanmıştı.Türkiye'den tasarıya ilişkin çok sayıda tepki geldi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: GEREKİRSE İNCİRLİK'İ KAPATIRIZ

ABD Temsilciler meclisin almış olduğu soykırımtasarısına karşı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tasarıya karşı olarakyaptığı açıklamada, 'Gerekirse İncirlik’i de kapatırız, Kürecik’i de kapatırız'açıklamasında bulundu.

 

CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI’NA GİDEN CHP'Lİ İDDİASI

20 Kasım'da Sözcü gazetesi yazarı Rahmi Turan'ın CHP Genel Başkanlığı için bir CHP'linin Beştepe'de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüğüne ilişkin iddiası siyaset gündemine bomba gibi düştü.Haftalarca konuşulan iddiada haber kaynağının gazeteci Talat Atilla olduğuortaya çıktı. Muharrem İnce'den Beştepe'ye gittiği iddialarına çok sert yanıtgeldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu iddiaları yalanladı. CHP yönetimi ile Muharrem İnce arasında da iddialarla ilgili olarak gerginlik yaşandı ve ülke gündemi boşu boşuna dolduruldu.

BİR KADIN CİNAYETİ DAHA !

3 Aralık'ta balerin Ceren Özdemir, Ordu'daevinin önünde Özgür Arduç tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Olayın detaylarıve görüntüleri tüm Türkiye'de infial yarattı. Art arda yaşanan kadıncinayetlerinin ardından Adalet Bakanlığı, kadına yönelik şiddetin önlenmesineilişkin genelge yayımlandı.

2020 ASGARİ ÜCRETİ 2324 TL OLARAK BELİRLENDİ

Ülkemizde milyonlarca vatandaşın heyecan içinde beklediği 2020 asgari ücret zammı belli oldu. Açıklanan asgari ücrete AGİ’nindahil olup olmadığı ise merakla araştırılıyor. Sosyal Hizmetler ve Aile BakanıZehra Zümrüt Selçuk 2020 yılı için asgari ücret teklifini bekar bir işçi için brüt 2.943 net 2.324 TL olarak açıkladı. Asgari ücretin üzerinde büyük yük olanvergi ve sosyal prim yükü kaldırılmadığı için yine işçinin en azından nefesalabileceği bir iyileştirme yapılmadı. İşçi sendikalarının planladıklarıücretin altında kalan bu zam işçi sendikalarından, muhalefet partilerinden ve sivil toplum kuruluşlarından büyük tepki çekti.

YERLİ OTOMOBİL

27 Aralık günü, Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) yerli elektrikli otomobili, Cumhurbaşkanın, bakanların ve ilk protip üretiminde emeği geçenlerinde katıldığı Gebze'deki törenle tanıtıldı. Fabrika yapımının 2020'de bitmesi, ardından yerli otomobilin üretimine başlanması planlanıyor. Yerli otomobilin ilk serisinin üretiminin de 2022'de tamamlanması hedefleniyor.

Buraya kadar sıralamış olduğum 2019 yılında yaşadığımız olaylara baktığımızda yerli otomobil atılımı hariç diğer olayların ülkemiz için karamsar bir resim çizdiğini görüyoruz. 2020 yılı için umutlarımızı ve özlemlerimizi maalesef içerimize atarak yeni bir yıla giriyoruz.

2019 yılı yaşanmışlıklarımızı geride bırakırken önümüzdeki yeni yılın tüm Tekniker meslektaşlarıma, değerli okurlarıma ve milletimize sağlık, huzur, mutluluk ve işlerinde bol kazançlar getirmesini temenni ediyorum.

Mutlu Yıllar…

Şevket GÖLÜK

Yazar& Web Editörü & Tekniker & Enerji Uzmanı 

http://sevketgoluk.blogspot.com.tr

https://www.facebook.com/sevketgoluk

https://twitter.com/sevketgoluk

https://www.instagram.com/sevketgoluk

 

 



1079 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

MADEN KAZALARI, KADER VE TEDBİRLER - 25/04/2023
Madencilik sektöründe çalışanlar eğitilse ve güvenlik önlemleri alınsa da, maden ocaklarında mekanize üretim yerine emek yoğun çalışılması nedeniyle, madencilikte ölümlü iş kazası sıklığı oldukça yüksektir.
ÜRETTİĞİMİZ ENERJİMİZ KADAR GÜÇLÜYÜZ - 24/09/2022
Enerji ihtiyacımızın yaklaşık %50’sini dışarıdan karşıladığımız resmi verilere göre de sabit olup, bu veriler bize enerji kullanımımızda dışarıya yüksek oranda bağlı olduğumuzu ortaya koymaktadır.
ANADOLU’DA YAKILAN TEKNİKER MEŞALESİ - 28/03/2022
Teknikerler olarak her ne olursa olsun bizler ülkemizi, bayrağımızı, vatanımızı seviyoruz. Bu sevgimizi ekonomimize, teknolojimize ve üretimimize yüksek oranda katkı sağlayarak göstermeye her daim hazırız.
PROJE YÖNETİMİ - 06/01/2022
Proje yönetimi yapılan işin mutlak başarı ile sonuçlanması için olmazsa olmaz bir yöntem şekli olup günümüz çağında önemi daha iyi anlaşılmaya başlamış ve önemi giderek te artmaktadır.
PANDEMİ SÜRECİNDE ÇALIŞANLARIN GÜVENLİĞİ - 07/07/2021
Pandemi dönemlerinde çok etkilenen kesimler çalışanlar olmaktadır. Uluslararası Çalışma Örgütü(ILO) istatistiklerine göre dünya geneli çalışan sayısı 3,3 milyar olup salgınlarda etkilenecek olan yüksek riskli işlerde 1.25 milyar insan çalışmaktadır.
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE TEKNİKER İSTİHDAMI - 18/03/2021
Sektörde Mühendis, Teknik Öğretmen, Tekniker, Teknisyen ve Ustalar gibi unvanlı teknik insan gücü çalışmakta olup, sayısal orana bakıldığında birinci sırada vasıfsız işçiler ve ustalar çalışmakta iken ikinci sırada da Teknikerler çalışmaktadır.
DEPREM DEĞİL DENETİMSİZ BİNALAR ÖLDÜRÜR - 15/09/2020
Ülkemiz insanları ve ülke yönetiminde söz sahibi olan kurum/kuruluşlar deprem sonrası acil müdahaleleri, açılan yaralarımızı sarmayı öğrendi ama deprem öncesi yapılması gerekenleri öğrenemedi.
ÇALIŞMA HAYATINDA İŞ BULMA ÜMİDİMİZ YOK OLUYOR - 26/05/2020
İş bulmak ve çalışmak ilk olarak bireysel olarak insanların kendi yaşamlarını ve aile bireylerini yaşamlarını devam ettirebilmesi için tüm ülke insanlarımızın temel hedef ve ihtiyacıdır.
LİSANS TAMAMLAMA ÖNÜNDEKİ ENGELLER - 27/06/2019
Ülke insanlarının eğitim hakkının engellenmemesi doğrultusunda ve elbette belli kriterler getirilerek tüm MYO mezunlarının bir üst eğitim seviyesi olan lisans tamamlama talepleri kolaylaştırılmalıdır.
 Devamı
DUYURU PANOSU
Radar Elektronik - Ankara
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.477332.6074
Euro34.596434.7351
Hava Durumu
TİMBİR & BHA
Kurumumuz, TİMBİR üyesi ve BHA Abonesidir