• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/Haber-Tekniker-1805708642985868/
  • https://www.twitter.com/habertekniker

Teknikerler Birliği Genel Merkezi tarafından düzenlenen Türkiye 1.İşadamları ve Üst Düzey Yönetici Teknikerler Toplantısı 20 Kasım 2012 Tarihinde Swiss Otelde Gerçekleşti.

Teknikerler  Birliği Genel Merkezi tarafından; düzenlenen "Türkiye 1. İşadamı ve Üst  Düzey Yönetici Teknikerler Toplantısı"; Ankara Swissotel'de  gerçekleşti.

Toplantıya;
Teknikerler Birliği'nin Türkiye genelindeki 9 şubesi ve 38 temsilcisi katıldı.
Sorun  ve sıkıntıları dile getirmek, sorunlarına çözüm bulmak amacıyla  Teknikerler Birliği Genel Merkezi tarafından bu yıl ilki düzenlenen  "Türkiye 1. İşadamı ve Üst Düzey Yönetici Teknikerler Toplantısı"  Türkiye genelindeki 9 şube ve 38 temsilcisinin katılımıyla ve  Teknikerler Birliği Genel Başkanı Ertan Kılıç'ın ev sahipliğinde Ankara  Swissotel'de gerçekleşti.

Törende; Teknikerler Birliği Genel Başkanı Ertan Kılıç,  Sakarya'da yaptıkları çalışmalar ve gösterdikleri katkılardan dolayı  Şube Başkanı Ebru Yılmaz Kağba, Adem Bilgen ve Birol Kağba'ya birer  plaket vererek, teşekkür etti. Toplantıda söz alan Teknikerler Birliği  Sakarya Şube Başkan Yardımcısı Adem Bilgen; teknikerlerin birlik be  beraberlik içerisinde hareket etmesi gerektiğini ve Teknikerler  Birliği'nin tüm Türkiye genelinde şubeleşerek, medya ile içiçe olunması  gerektiğinin altınız çizdi.
3795 Sayılı Kanun ve Meslek Yüksek Okulları
Toplantıda  Teknikerlerin temel sorunları ve çözüm yollarını içeren konuşma yapan  Teknikerler Birliği Genel Başkanı Ertan Kılıç; 3795 Sayılı Kanunun  uygulanması ile Tekniker Odaları ve Birliği”nin kurulması gerektiğini  söyledi. 3795 Sayılı Kanun’da; 'Gördükleri mesleki teknik öğretim  alanlarına göre; Lise üstü iki yıl süreli yüksek teknik öğretim  görenlere, 'Tekniker' Unvanı verilir. Bu unvanlar, eğitim görülen dalın  ismi ile birlikte kullanılır' hükmünün mevcut olduğunu hatırlatan Kılıç;  "YÖK’e göre; 'Meslek Yüksek Okullarının teknik programlar bölümünden  mezun olanlara verilen unvan olmakla birlikte; 'Tekniker endüstrideki  görevi itibariyle profesyonel Mühendis veya diğer yöneticiler /  Teknoloji uzmanları ile ekseriyetle yakın bir çalışma içerisinde olan  yüksek düzeyde bir kimsedir. Bazı küçük ve orta büyüklükteki  işletmelerde, Tekniker firmanın teknik elemanı olabilir ve dolayısıyla  liderlik ve yöneticilik rolünü üstlenebilir' tanımı vardır" dedi.
Teknikerlerin mesleki hakları verilmeli
Başbakan  Recep Tayyip Erdoğan ve gerekli bakanlara sunacağı 'Teknikerlerin temel  sorunları ve çözüm yolları' ile ilgili dosyanın içeriği hakkında da  bilgi veren Teknikerler Birliği Genel Başkanı Ertan Kılıç; "3795 Sayılı  Kanun’da hükme bağlanan 'Görev-Yetki-Sorumluluklar' Yönetmeliğinin  yayımlanması. 12 Mayıs 1992 tarihinde Resmi gazetede yayımlanarak  yürürlüğe giren 3795 Sayılı Kanun’un 6. Maddesinde; 'Teknisyen,  tekniker, yüksek tekniker ve teknik öğretmenlerin her meslek alanındaki  yetki ve sorumluluklarına ve usuller; Bayındırlık ve İskan Bakanlığı,  Ulaştırma  Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Yükseköğretim  Kurulunun da görüşleri alınarak Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanacak  bir yönetmelikle düzenlenir' hükmüne rağmen, aradan geçen 20 yılda  gereken yapılmamış, yönetmelik yayımlanmamıştır. Bu günde bu görev  farklı bir yaklaşımla Mesleki Yeterlilik Kurumu'na (M.Y.K.) pas edilmiş  olup, çözüm zaman bakımından ötelenmeye çalışılmış MYK’nın kurulduğu  2006 yılından bu zamana kadar da hiçbir tekniker branşının mesleki  standardı belirlenmemiştir. Yüzlerce farklı branşta Ülkemize hizmet  üretmeye çalışan Teknikerlere almış oldukları nitelikli eğitimle doğru  orantılı olarak mesleki hakları verilmeli, müteşebbis olmasının önündeki  engeller kaldırılmalıdır" dedi.
 
Tekniker Odaları ve Birliği”nin kurulması
Teknikerliğin  mesleki bir unvan olduğunu vurgulayan Kılıç; "Bu unvan 3795 Sayılı  Kanunda tarif edilmiştir. Kamuda, özel sektörde, serbest çalışma  alanında mesleki kriterlerin tespiti,  gelişimi ve denetimi meslek  odaları tarafından mümkün olmaktadır. Teknikerlik diplomaya dayalı bir  meslektir, Yükseköğrenimde mesleki formasyon alan teknikerleri esnaf  odalarına okur-yazarlar ile aynı düzeyde üye olmaya zorlamanın tutarlı  hiçbir gerekçesi bulunmamaktadır.  T.C. Anayasası 135. Madde gereği  kurulan; Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği, Türk Barolar Birliği,  Türk Mali Müşavirler Ve Muhasebeciler Odası gibi, Teknikerlerin de  “Tekniker Odaları Birliği” meslek odasına kavuşturulması gereklidir.   Meslek Yüksek Okullarının “Teknoloji Mühendisliği Fakülteleri”ne  dönüştürülmesi. Y.Ö.K. tarafından düzenlenen “Ulusal Meslek Yüksek Okulu  Müdürler Toplantılarında her yönüyle eleştirilen Meslek Yüksek Okulları  acilen, “Teknoloji Mühendisliği Fakülteleri” ne dönüştürülmelidir. Aksi  takdirde bu okullar kalifiye köle yetiştirmekten öteye gidemediği gibi,  ülke kaynaklarının da savurganlığından başka bir şey olamaz. Hükümet ve  Y.Ö.K. tarafından yapılacak yasal bir düzenleme ile, M.Y.O.’ları  Teknoloji Mühendisliği Fakültelerine dönüştürülmelidir" diyerek  sorunlarını kamuoyu ile paylaştı.







886 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
DUYURU PANOSU
Radar Elektronik - Ankara
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.224632.3537
Euro34.609234.7479
Hava Durumu
TİMBİR & BHA
Kurumumuz, TİMBİR üyesi ve BHA Abonesidir