• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/Haber-Tekniker-1805708642985868/
  • https://www.twitter.com/habertekniker

Diyaliz Teknikerliği önlisans programından mezun olan diyaliz teknikerleri, diyaliz tedavisinde bu işi en iyi yapacak kişilerin şüphesiz ki bunun eğitimini alan kişiler olacağını belirterek, kendi alanlarında çalışamadıklarını belirttiler.

Sağlık Bakanlığı'nın yıllar önce diyaliz "sertifikası" verdiği hemşireleri diyalizde çalışmaya teşvik ettiğini ve bu uygulamanın hala devam ettiğini belirten Diyaliz Teknikerlik mezunları, "İşin ehli biziz ama alanımızda çalışamıyoruz" diyor. 

Biz diyaliz teknikerleri diyaliz hastasının tedavi ve takibinden sorumlu sağlık teknikeridir. Gerek diyaliz makinası gerekse hasta bakımından meslek yüksek okullarının diyaliz programından mezun olmuş donanımlı teknikerleriz.

Sağlık bakanlığı yıllar önce hemşirelere diyaliz "sertifikası" vererek onları diyalizde çalışmaya teşvik etti. Yıllar geçti ancak bakanlık sertifikayı kaldırmadı. Bizler işin ehli olmamıza rağmen hala alanımızda çalışamıyoruz. Soruyoruz size? Diplomanın olduğu yerde sertifika uygulaması doğru mudur?"

Uygulamadaki sayısal veriler

Sağlık Bakanlığı geçmiş yıllarda hemodiyaliz servislerinde yaşanan sağlık personeli sıkıntısından dolayı hemşire unvanlı kişilere diyalizde çalışma sertifikası vermiş, ve yukarıda saymış olduğumuz yönetmeliğe göre hemşirelere bu görevleri tanımlamıştır. Günümüz itibarıyla Türkiye'nin çeşitli yerlerinde diyaliz hastaları artmış ve hemşirelere verilen sertifikalarda çoğaltılmıştır. Aynı şekilde üniversitelerde diyaliz teknikerliği programı da yaygınlaştırılmıştır. Bugün diyaliz teknikeri mezun sayısı ortalama 15.000 üzerindedir. Sağlık bakanlığı bünyesinde hemodiyaliz servislerinde çalışan sertifikalı hemşire sayısı 8.000 civarında. Kamuda görev yapan Diyaliz teknikeri sayısı da sadece 400 civarındadır.

Uygulamadaki sıkıntılar

Hemsireler hastayı sadece normal tedavi boyutunda alıyor. Diyaliz hastasında oluşabilecek ani olumsuz durumlara karsı çaresiz kalabiliyor.

Ayrıca hemşireler tekniker gibi hem hastaya hemde makinaya hakim değil. Tekniker iki işi birden yürütür. Birincisi makina kontrolü, ikincisi de hasta kontrolü. Hemşire sadece hasta kontrolüne göre hareket eder.

Şöyle bir örnek verelim: kulak burun boğaz doktoru düşünün. Ama cildiye ile uğraşıyor. Evet doktorluk bilgisiyle hastaya yardımcı olabilir ama alanı dışı olduğu için pek bir şey yapamaz. Bizim durumda buna benzer.

DİYALİZ TEKNİKERLERİ

Üç sorun birden çözülecek

Bugün kamu hastanelerinde diyaliz servisinde çalışan hemşireler eski görev yerleri olan, servislerine çekilirse hem Türkiye geneli hemşire ihtiyacı karşılanmış olacak, hem de diyaliz teknikeri ihtiyacı ... Ayrıca yukarıda belirtilen hasta bakımına ve tedavisine ilişkin sorunlar çözülecek.. O yüzden sağlık bakanlığımız diyaliz teknikerleriyle ilgili yeni bir düzenlemeyi bir an önce yapmalıdır. Artık,biz diyaliz teknikerleri yeterli mezun sayısına ulaştığımız için hemşire ünvanlı kişilere verilen diyalizde çalışma sertifikasının durdurulmasını talep ediyoruz.

Teknikerlerin resmi görev tanımı

Diyaliz teknikeri sağlık bakanlığının 2014 yılında güncellediği görev tanımı yönetmeliğine göre:

A) Diyaliz hastalarını diyaliz uygulamaları hakkında bilgilendirir.
B) Hemodiyaliz cihazının her işlem sonrasında iç ve dış dezenfeksiyonu ile malzemelerin sterilizasyon işlemlerini yürütür.
C) Diyaliz işlemi öncesinde ve sonrasında hastayı tartar, diyaliz işlemi süresince hastanın yaşam bulgularının takiplerini yapar ve tedavilere ilişkin kayıtları tutar.
D) Hastayı diyalize almadan önce damar yolunu değerlendirir, diyaliz giriş yerinin bakımını yapar, hemodiyaliz işlemini başlatır ve bitirir.
E) Su sisteminden elde edilen suyun bakteriyolojik, kimyasal analizlerin takibinin yapılmasında










396 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
DUYURU PANOSU
Radar Elektronik - Ankara
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406
Hava Durumu
TİMBİR & BHA
Kurumumuz, TİMBİR üyesi ve BHA Abonesidir