• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/Haber-Tekniker-1805708642985868/
  • https://www.twitter.com/habertekniker
Abbas GÜÇLÜ
abbasguclu@habertekniker.com
MESLEKİ EĞİTİM, EĞİTİM REKLAMLARI ve BİLİM?
29/06/2015
Milli Eğitim Bakanlığı Faaliyet Raporu açıklandı. Hemen her konuda çok fazla ayrıntı var ama özellikle mesleki eğitime dikkat çekmek istiyorum.

Çünkü gelecek orada.

Bu arada eğitim reklamları konusunda ciddi bir yaptırım getirildi. Çünkü iyice zıvanadan çıkılmıştı. İyi oldu.

Bilim yolculuğundaki 400 yıllık gecikme ise hayli ilginç.

İsterseniz gelin önce rapora bir göz atalım:
Mesleki ve teknik eğitim

Amaç 4: Küresel rekabette sektörlerin gücünü artırmak ve daha nitelikli insan gücünü yetiştirmek amacıyla, sektörle işbirliği gelişmiş, esnek ve modüler program çeşitliliğine sahip, teknolojik altyapısı güçlü ve daha çok talep edilen bir mesleki teknik eğitim yapısına ulaşmak.

Hedef 4.1: Ortaöğretim içerisinde mesleki ve teknik eğitimin okullaşma oranını plan dönemi sonuna kadar en az yüzde 50’ye çıkarmak.
Hedef 4.2: Sektörlerle işbirliği içerisinde, ihtiyaç duyulan niteliklere sahip işgücünü yetiştirmek ve mezunları istihdama hazırlamak.
Hedef 4.3: İşgücü piyasasının ihtiyaçlarına bağlı olarak ortaya çıkan yeni alan ve dalların öğretim programlarını esnek ve yeterliliklere dayalı modüler yapıda hazırlamak ve mevcut modüler öğretim programlarını gelişmelere bağlı olarak revize etmek.
Hedef 4.4: Plan dönemi sonuna kadar meslekî eğitimde eğitim sonu sertifikalarının uluslararası akreditasyonunu (geçerlilik, denklik, eşdeğerlik) sağlamak.
Hedef 4.5: Toplumda mesleki teknik eğitim farkındalığı oluşturarak mesleki ve teknik eğitimi daha fazla tercih edilir hale getirmek.
Hedef 4.6: Mesleki eğitimde paydaşlarla işbirliği içerisinde il, bölgesel ve ulusal düzeyde işgücü ihtiyaç planlaması yapmak.
Hedef 4.7: Mesleki ve teknik eğitimi geliştirmek üzere Beceri Yarışmalarına (WorldSkills-EuroSkills) her meslekten katılımı sağlayarak plan dönemi sonuna kadar ülke olarak sıralamada ilk 20 arasında yer almak...

Evet tespitler çok çarpıcı. Görünen o ki bugüne kadar çok da fazla bir şey yapılmamış. Umarız yeni dönemde gerçekleşir!

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yayımladığı genelgeyle, özel okulların
reklam ve ilanlarında kesinlikle öğrenci resimlerinin ve isimlerinin kullanılamayacağını açıkladı.

Reklamlara veto

Genelgeye göre, özel okullar, valiliklerden aldıkları izinler doğrultusunda burs verilecek öğrenci ve kursiyer tespitine yönelik ocak, şubat ve mart aylarında sınav yapabilecek. Ancak bu sınavlarla ilgili reklam ve ilan veremeyecek. Her okul, kendi internet sayfasında bu sınavların duyurusunu yapabilecek. Valilik izni doğrultusunda resmi yazı ile diğer okullara bu sınavla ilgili bilgi verebilecek.

Özel okulların öğrenci ve velileri yanıltacak reklam ve ilanlara da engel getirildi. Bu kapsamda, özel okullar, “üniversiteye hazırlık koleji”, “sınavlara hazırlık lisesi” ve “hem dershane hem okul” benzeri reklam ve ilanlar yayımlayamayacak.

Özel okullar, tanıtıcı mahiyette reklam ve ilan vermeye     devam edebilecek. Genelgede, devletin istismara karşı çocukların korunması, kişilik ve sosyal gelişimlerine yönelik her türlü tedbiri alacağının uluslararası sözleşmeler,
Anayasa ve yasalarla hüküm altına alındığına vurgu yapılarak, “Bu hükümler doğrultusunda, özel okulların reklam ve ilanlarında kesinlikle öğrenci resimleri ile isimleri kullanılmayacaktır” ifadelerine yer verildi.
Bakalım ne kadar uyulacak?..
 
400 yıllık gecikme!

Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, TÜBA Başkanı Engin Bermek’in 18 yıllık mücadelesini “Türkiye’nin Bilim (Akademisi) Sınavı” adı altında kitap haline getirdi.

Dünyadaki ilk örneklerinden yaklaşık 400 yıl sonra, evrensel akademik değerler ve ilkeler doğrultusunda şekillenmiş bir kurum yaratmayı hedefleyen bilim insanlarının ve Türkiye Bilimler Akademisi’nin bu serüveni farklı bir gözle ele alınıyor.

Kitap, Türkiye’de ve dünyada bilim dünyasının girdiği yeni döneme, ortaya çıkan arayışlara ve düşünce akımlarına da ışık tutuyor.

Özetin özeti: Eğitim ve bilim adına yapılacak o kadar çok iş var ki! Peki, bütün bunları kim yapacak? Asıl önemli olan işte o!..

Abbas GÜÇLÜ
Yazar
 
 
 
 


1351 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

MESLEKİ EĞİTİM EĞER GERÇEKTEN ÖNEMSENİYORSA!.. - 26/05/2020
Meslek liselerinin, yüzde 80'i artık demode hale gelen mesleklere yönelik eğitim veriyor, bir an önce geleceğin mesleklerine göre yeniden dizayn edilmeleri gerekiyor.
MESLEKİ EĞİTİM GERÇEKTEN CİDDİYE ALINIYORMU ? - 25/04/2017
Mesleki Eğitim Kongresi nihayet başlıyor. Umarız, hayırlı olur ve mesleki eğitimin önü açılır. Kimilerine göre yeterince ara insan gücümüz yok! Bu yüzden daha fazla meslek lisesi ve meslek yüksek okulu açılmalı!
Hani en büyük ihtiyaç ara insan gücüydü? - 06/12/2014
Türk eğitim sisteminin ciddi sorunları var.
Hani en büyük ihtiyaç ara insan gücüydü? - 06/12/2014
Türk eğitim sisteminin ciddi sorunları var.
DUYURU PANOSU
Radar Elektronik - Ankara
Takvim
Hava Durumu