• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/Haber-Tekniker-1805708642985868/
  • https://www.twitter.com/habertekniker
Şevket GÖLÜK
yazarSevket@yandex.com
ÇALIŞMA HAYATINDA İŞ BULMA ÜMİDİMİZ YOK OLUYOR
26/05/2020

Eşsiz ve güzel ülkemiz gerek coğrafi yönden gerekse ürün yetiştirme çeşitliği yönünden birçok gelişmiş ülkeden bile iyi durumda iken üreten ekonomi hedeflerimizden sapma yaşamamız ile birlikte tüketim batağına düştük. Bunun en acı sonucunu da elbette çalışmak isteyipte iş bulamayan yetişmiş insanlarımız oldu.

Ülkemizde üretim rakamlarımız sürekli yükselmediği hatta son üç yıl sürekli düştüğü, çalışma alanlarının artmamasından ötürü ve buna oranla nüfus artışımın lineer olarak artmasından dolayı eğitimlide olsa insan iş gücümüzün iş bulma ümitleri büyük oranda yok olmaktadır.

İş bulmak ve çalışmak ilk olarak bireysel olarak insanların kendi yaşamlarını ve aile bireylerini yaşamlarını devam ettirebilmesi için tüm ülke insanlarımızın temel hedef ve ihtiyacıdır.

Ülkemizde eğitim sistemimiz insanlarımızı iş hayatına hazırlayamıyor sadece mezunlar veriyor. Bu mezunlarımızda maalesef iş hayatına katılmak için bulundukları girişimlerde başarısız ve yetersiz oluyorlar.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılı ‘İşgücü İstatistikleri'ni açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 yılında bir önceki yıla göre 83bin kişi artarak 3 milyon 537 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,1 puanlıkartışla yüzde 11 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde 0,1 puanlıkartışla yüzde 9,5 kadınlarda ise 0,2 puanlık azalışla yüzde 13,9 oldu.

Aynı yılda; tarım dışı işsizlik oranıbir önceki yıla göre 0,1 puanlık azalışla %12,9 olarak tahmin edildi. 15-24 yaşgrubunu içeren genç işsizlik oranı 0,5 puanlık azalış ile %20,3 olurken,15-64yaş grubunda bu oran 0,1 puanlık artışla %11,2 olarak gerçekleşti.

İstihdam edilenlerin sayısı 2018yılında, geçen yıla göre 549 bin kişi artarak 28 milyon 738 bin kişi, istihdamoranı ise 0,3 puanlık artış ile %47,4 oldu. Erkeklerde istihdam oranı 0,1puanlık artışla %65,7 kadınlarda ise 0,5 puanlık artışla %29,4 olarak gerçekleşti.

Birde ülkemizdeki genç işsizler ileilgili rakamları verecek olur isek,  Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılı Temmuz dönemi İşgücü İstatistikleri'ni açıkladı. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018yılı Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 88 bin kişi artarak 3milyon 531 bin kişi oldu.

2018 Yılı döneminde, tarım sektöründe çalışan sayısı 247 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı755 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 19,7’si tarım, yüzde 19,5’isanayi, yüzde 6,9’u inşaat, yüzde 53,9’u ise hizmet sektöründe yer aldı

Genel olarak ta ülkemizde son üç aydır iş arayan işsiz sayısı 3 milyon sayısına yaklaşmıştır. Ayrıca işsizinsanlarımızın en çok inşaat ve hizmet sektöründe iş bulabildiklerini ve yine en çok istihdamın bu iki sektörde olduğunu belirtmemiz gereklidir.

Yukarıda sıraladığımız resmi rakamlardan çok önem arz eden üç başlık çıkartabiliriz.

Bunlar sırasıyla ;

- İşsiz sayımız 3 milyona yaklaşmıştır.

- Genç nüfuzumdaki işsiz sayısı artmaktadır.

- Ülkemizde üretim sektörü değil hizmet sektörü çalışanı çoğalmaktadır.

Sıralamış olduğumuz bu üç ana başlık gösteriyorki maalesef ülkemizde işsiz sayımızın sürekli arttığı ve çalışanlarımızın çoğunluğunun üretim sektörüne yönlendirilemediğidir.

Dünyada sürekli gelişen ve süper güç olan ülkeler iş ve istihdam politikalarının hep üretim sektörü üzerinekurmuşlardır. Bunun sonucu da üretimden aldıkları güç ile sürekli atılımlar yapmışlardır.

Birde iş, istihdam ve üretim sorunlarımızın çözüme ulaşmamasının sebeplerinden biride genç insanlarımızaverilmekte olan yanlış eğitim ve istihdamda yanlış yönlendirme politikalarınıgösterebiliriz. Bu yanlış politikamızı bir an önce değiştirmeli gençinsanlarımızı istihdam konusunda ülke kalkınmasına ve dolayısıyla çalışanlararefah sağlayacak olan üretime teşvik ederek yönlendirmeliyiz.

Son olarak yeni mezun olacak ve iş hayatına atılacak olan milyonlarca insanımızın iş bulma ümitlerinin kaybolmaması için gerek resmi yetkililer gerekse iş dünyası temsilcileri çözüm üretme noktasında el ele vermelidir. Ülkemizde iş bulma ümitleri yok olan insanlarımızı ülke ekonomisine ve ülke üretimine katılmalarını sağlayacak her türlü çalışmayı, her türlü iş projelerini, her türlü eylem planını yapmalıdırlar.

Şevket GÖLÜK

Yazar & Web Editörü & Tekniker & Enerji Uzmanı

http://sevketgoluk.blogspot.com.tr

https://www.facebook.com/sevketgoluk

https://twitter.com/sevketgoluk

https://www.instagram.com/sevketgoluk

 

 



1166 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

MADEN KAZALARI, KADER VE TEDBİRLER - 25/04/2023
Madencilik sektöründe çalışanlar eğitilse ve güvenlik önlemleri alınsa da, maden ocaklarında mekanize üretim yerine emek yoğun çalışılması nedeniyle, madencilikte ölümlü iş kazası sıklığı oldukça yüksektir.
ÜRETTİĞİMİZ ENERJİMİZ KADAR GÜÇLÜYÜZ - 24/09/2022
Enerji ihtiyacımızın yaklaşık %50’sini dışarıdan karşıladığımız resmi verilere göre de sabit olup, bu veriler bize enerji kullanımımızda dışarıya yüksek oranda bağlı olduğumuzu ortaya koymaktadır.
ANADOLU’DA YAKILAN TEKNİKER MEŞALESİ - 28/03/2022
Teknikerler olarak her ne olursa olsun bizler ülkemizi, bayrağımızı, vatanımızı seviyoruz. Bu sevgimizi ekonomimize, teknolojimize ve üretimimize yüksek oranda katkı sağlayarak göstermeye her daim hazırız.
PROJE YÖNETİMİ - 06/01/2022
Proje yönetimi yapılan işin mutlak başarı ile sonuçlanması için olmazsa olmaz bir yöntem şekli olup günümüz çağında önemi daha iyi anlaşılmaya başlamış ve önemi giderek te artmaktadır.
PANDEMİ SÜRECİNDE ÇALIŞANLARIN GÜVENLİĞİ - 07/07/2021
Pandemi dönemlerinde çok etkilenen kesimler çalışanlar olmaktadır. Uluslararası Çalışma Örgütü(ILO) istatistiklerine göre dünya geneli çalışan sayısı 3,3 milyar olup salgınlarda etkilenecek olan yüksek riskli işlerde 1.25 milyar insan çalışmaktadır.
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE TEKNİKER İSTİHDAMI - 18/03/2021
Sektörde Mühendis, Teknik Öğretmen, Tekniker, Teknisyen ve Ustalar gibi unvanlı teknik insan gücü çalışmakta olup, sayısal orana bakıldığında birinci sırada vasıfsız işçiler ve ustalar çalışmakta iken ikinci sırada da Teknikerler çalışmaktadır.
DEPREM DEĞİL DENETİMSİZ BİNALAR ÖLDÜRÜR - 15/09/2020
Ülkemiz insanları ve ülke yönetiminde söz sahibi olan kurum/kuruluşlar deprem sonrası acil müdahaleleri, açılan yaralarımızı sarmayı öğrendi ama deprem öncesi yapılması gerekenleri öğrenemedi.
2019 YILININ GENEL ANALİZİ - 05/01/2020
Geriye dönüp baktığımızda günlerin, haftaları, haftaların ayları kovaladığı hızla geçip bir yıl yaşadığımızı da düşünsek aslında millet olarak zor bir yıl geçirdik.
LİSANS TAMAMLAMA ÖNÜNDEKİ ENGELLER - 27/06/2019
Ülke insanlarının eğitim hakkının engellenmemesi doğrultusunda ve elbette belli kriterler getirilerek tüm MYO mezunlarının bir üst eğitim seviyesi olan lisans tamamlama talepleri kolaylaştırılmalıdır.
 Devamı
DUYURU PANOSU
Radar Elektronik - Ankara
Takvim
Hava Durumu