• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/Haber-Tekniker-1805708642985868/
  • https://www.twitter.com/habertekniker
Şevket GÖLÜK
yazarSevket@yandex.com
AKILLI BİNALAR VE ÖZELLİKLERİ
05/07/2018
Bünyesinde insan hayatını kolaylaştıracak teknik ve teknolojik birçok sistem bulunduran binalara akıllıbinalar denilebilmektedir. Genel anlamda içinde yaşayanların konforunu artıran,güvenliğini sağlayan ve tüketilen enerji maliyetlerini önemli ölçüde düşürenbinalar ‘‘akıllı bina’’ olarak kabul edilmektedir.
 
Yetmişli yıllarda yaşanan petrol krizinden sonra enerjinin daha etkin ve verimli kullanımı tüm sektörlerdeolduğu gibi inşaat sektöründe de önem kazanmıştır. Gelişmiş ülke olarak kabuledilen ABD’de ticari sektör üretilen enerjinin % 15’lik kısmını tüketmektedir.Bunun da ABD’ye maliyeti her yıl 70-80 milyar dolardır. Türkiye’de sadeceticari sektörde tüketilen enerji miktarı istatistikî bilgileri yoktur.
 
Akıllı binalarda enerji türleri bakımından su, elektrik, doğalgaz ve mazot tüketilmektedir. Tüketilen enerjimiktarı binanın türüne, büyüklüğüne, bulunduğu bölgeye ve sahip olduğuteknolojik sistemlere göre değişiklik gösterebilmektedir.
 
akilli binalar_enerji_sevketgoluk  
Binalardaki enerji tüketimine hâkim olunabilmesi için kullanılan teknik ve teknolojik sistemlerin verimli olmasıile merkezi bir kontrol sisteminin bulunmasının önemi büyüktür.
 
Özellikle ısıtma, soğutma, havalandırma ve aydınlatma gibi enerji tüketiminde yüksek kullanım oranlarına sahipsistemler etkili bir merkezi bina otomasyon sistemi ile izlenip kontrol edilmelidir.Son yıllarda otomasyon sistemleri konusunda önemli gelişmelere yaşanmakta veenerji tüketiminde yüksek kullanım oranlarına sahip sistemler bütünleşmişbiçimde tek bir yazılımla kontrol edilebilmektedir.
 
Otomasyon sistemleri ile birlikte kontrol edilen teknik sistemlere olan hâkimiyet artmakta ve enerjinin etkinkullanımı açısından bir disiplin sağlanmış olmaktadır. Otomasyon sistemlerininyanında merkezi bir enerji sisteminin de bulunması bina için tüketimlerinizlenmesinin ve enerji kalitesinin belirlenmesi açısından büyük önemtaşımaktadır.
 
Akıllı binalarda frekans invertörü, elektronik balast, ups, bilgissyar, fax, fotokopi, scanner v.b. gibigüç elektroniği devresine sahip cihazların kullanımı artmıştır.Bunun ilebirlikte özellikle harmoniklerle ilgili enerji kalitesi problemlerinde artışyaşanmaktadır.Merkezi bir enerji izleme sistemi ile harmonik değerler akım vegerilim için belirlenebilmektedir.Eenerji kalitesi izlenebilmekte olduğu içingerekli önlemler alınabilmektedir.
 
Akıllı Binaların Genel Özellikleri:
 
Akıllı binalar, bünyesinde insan hayatının kolaylaştıracak teknik ve teknolojik birçok sistem bulunan binalarolarak değerlendirecek olur isek bu kapsamda değerlendirilecek olan binalaraşağıda sıralanan ticari binalar ve son zamanlarda büyük gelişim gösterenkompleks binalardır.
 
● Hastaneler
 
● İş merkezleri
 
● Okular
 
● Holding Yönetim Binaları
 
● AVM (Alış veriş merkezleri )
 
● Spor –Yaşam Merkezleri
 
● Oteller
 
● Banka Merkezleri
 
● Kamu Binaları
 
● Büyük Servis-Bakım Merkezleri
 
● Oto Satış Binaları
 
Uzun süren araştırmalar ve günümüz ihtiyaçlarına göre akıllı binaların aşağıdaki temel özelliklerikullanıcılarına sağlaması gerekliliği ortaya çıkmıştır.
 
● Yüksek hızda bilgisayar ağı,
 
● Fiber optik altyapısı,
 
● Tüm binada internete ulaşım imkânı,
 
● LAN ve WAN haberleşmesi,
 
● Kesintisiz uydu erişimi,
 
● Yedek güç kaynakları(ups,jenereatör,akü,…)
 
● Akıllı asansörler,
 
● Tüksek teknolojili ve enerji verimli ısıtma-soğutma ve havalandırma sistemleri,
 
● Sensor ve zaman kontrollü aydınlatma sistemleri,
 
● Musluk ve tuvaletlerde otomatiksensor ve fotosel uygulamaları,
 
● Bilgisayar destekli binayönetimi,
 
● Yüksek güvenlik sağlayacak CCTVve Hırsız sistemleri.
 
● Ortak alanların enerjilerinigüneş veya rüzgârdan üretebilecek sistemleri,
 
● Yağmur ve yarı pis suların geridönüşümün sağlayabilecek sistemleri,
 
İnşaat firmalarının ve kullanıcılarınınen çok istediği özellikler olarak sıralanilir.Akıllı binalardaki çalışma şartlarıve yaşam standartlarının yükseltilmesi için daha üretken ve uygun çevrelerinyaratılmasına çalışılmaktadır. Aydınlatma, ortam sıcaklığı, nem ve havakalitesi gibi özelliklerin üst düzeyde tutulması gerekmektedir. Bu amaçlaakıllı binalarda kullanılan teknolojik sistemlerin konfor ve enerji tüketimibakımından en iyisi olması hem bina sahiplerini, yöneticilerini ve binakullanıcılarını memnun edecek, daha çok tercih edilmeleri sağlanmış olacaktır.
 
Akıllı binalarda bulunmak ve yaşamak genelde bir bedel karşılığı olduğu için bu bina ve tesislerdenbeklentilerde aynı oranda yüksek olmaktadır. Bu beklentileri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
 
● Görsel konfor,
 
● Termal konfor,
 
● İnsan hayatını kolaylaştırması,
 
● Güvenli bir ortam,
 
● İç hava kalitesi,
 
● Daha az insan gücüne ihtiyaç duyulması,
 
● Daha az enerji tüketilmesi,
 
● Tüm teknolojik gelişmelere açıkolması, v.b.
 
Akıllı binalardaki teknik sistemler aşağıdaki ana başlıklar altında toplanabilmektedir.
 
● Soğutma ve Isıtma sistemleri,
 
● Havalandırma sistemleri,
 
● Aydınlatma sistemleri,
 
● Yangın algılama ve koruma sistemleri,
 
● Aktarma ve Taşıma sistemleri
 
 Güvenlik sistemleri.
 
Binalar, her zaman için başımızın üzerindeki bir çatıdan çok daha fazlasını ifade etmiştir. Son yüzyılda, çelikkuleler daha yükseklere çıkarken, evler arazilere daha fazla yayılırken,binalarımız da modernliğin ve ilerlemenin simgeleri haline dönüştü.
 
Yirminci yüzyılda, binalarımız çelikle doldurulduğunda neler inşa edilebileceğine şaşırıyorduk. Yirmi birinciyüzyılda, akıllı binalarımızı zekâyla doldurken hangi zirvelere ulaşabileceğimizi ve hangi kısa yolları kullanabileceğimizi birlikte göreceğiz.
 
 
Şevket GÖLÜK
Yazar & Web Editörü & Tekniker & Proje Tasarımcısı & Enerji Uzmanı
http://sevketgoluk.blogspot.com.tr
https://www.facebook.com/sevketgoluk
https://twitter.com/sevketgoluk
https://www.instagram.com/sevketgoluk
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


2401 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

MADEN KAZALARI, KADER VE TEDBİRLER - 25/04/2023
Madencilik sektöründe çalışanlar eğitilse ve güvenlik önlemleri alınsa da, maden ocaklarında mekanize üretim yerine emek yoğun çalışılması nedeniyle, madencilikte ölümlü iş kazası sıklığı oldukça yüksektir.
ÜRETTİĞİMİZ ENERJİMİZ KADAR GÜÇLÜYÜZ - 24/09/2022
Enerji ihtiyacımızın yaklaşık %50’sini dışarıdan karşıladığımız resmi verilere göre de sabit olup, bu veriler bize enerji kullanımımızda dışarıya yüksek oranda bağlı olduğumuzu ortaya koymaktadır.
ANADOLU’DA YAKILAN TEKNİKER MEŞALESİ - 28/03/2022
Teknikerler olarak her ne olursa olsun bizler ülkemizi, bayrağımızı, vatanımızı seviyoruz. Bu sevgimizi ekonomimize, teknolojimize ve üretimimize yüksek oranda katkı sağlayarak göstermeye her daim hazırız.
PROJE YÖNETİMİ - 06/01/2022
Proje yönetimi yapılan işin mutlak başarı ile sonuçlanması için olmazsa olmaz bir yöntem şekli olup günümüz çağında önemi daha iyi anlaşılmaya başlamış ve önemi giderek te artmaktadır.
PANDEMİ SÜRECİNDE ÇALIŞANLARIN GÜVENLİĞİ - 07/07/2021
Pandemi dönemlerinde çok etkilenen kesimler çalışanlar olmaktadır. Uluslararası Çalışma Örgütü(ILO) istatistiklerine göre dünya geneli çalışan sayısı 3,3 milyar olup salgınlarda etkilenecek olan yüksek riskli işlerde 1.25 milyar insan çalışmaktadır.
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE TEKNİKER İSTİHDAMI - 18/03/2021
Sektörde Mühendis, Teknik Öğretmen, Tekniker, Teknisyen ve Ustalar gibi unvanlı teknik insan gücü çalışmakta olup, sayısal orana bakıldığında birinci sırada vasıfsız işçiler ve ustalar çalışmakta iken ikinci sırada da Teknikerler çalışmaktadır.
DEPREM DEĞİL DENETİMSİZ BİNALAR ÖLDÜRÜR - 15/09/2020
Ülkemiz insanları ve ülke yönetiminde söz sahibi olan kurum/kuruluşlar deprem sonrası acil müdahaleleri, açılan yaralarımızı sarmayı öğrendi ama deprem öncesi yapılması gerekenleri öğrenemedi.
ÇALIŞMA HAYATINDA İŞ BULMA ÜMİDİMİZ YOK OLUYOR - 26/05/2020
İş bulmak ve çalışmak ilk olarak bireysel olarak insanların kendi yaşamlarını ve aile bireylerini yaşamlarını devam ettirebilmesi için tüm ülke insanlarımızın temel hedef ve ihtiyacıdır.
2019 YILININ GENEL ANALİZİ - 05/01/2020
Geriye dönüp baktığımızda günlerin, haftaları, haftaların ayları kovaladığı hızla geçip bir yıl yaşadığımızı da düşünsek aslında millet olarak zor bir yıl geçirdik.
 Devamı
DUYURU PANOSU
Radar Elektronik - Ankara
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.477332.6074
Euro34.596434.7351
Hava Durumu
TİMBİR & BHA
Kurumumuz, TİMBİR üyesi ve BHA Abonesidir