• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/Haber-Tekniker-1805708642985868/
  • https://www.twitter.com/habertekniker

Diyaliz Teknikerleri Platformu Başkan Yardımcısı Rıdvan Kılıç kamuda görevlere atanma sorunları hakkında basın açıklaması yaptı.

Türkiye’de ilk kez 1993 yılında açılan diyaliz bölümü mezunları işsizlik sorunu ile karşı karşıya.

Yılda ortalama 3 bin Diyaliz Teknikeri mezun oluyor. Yaklaşık 20 bin Diyaliz Teknikerinin yüzde 20’si kamuda çalışıyor. Özel sektörde ise çalışma koşulları ağır. Diyaliz teknikerleri, 2019 yılında yayımlanan yönetmeliğin uygulanmasını ve diyaliz ünitelerinde çalıştırılan sertifikasız ebe ve hemşirelerin servislere alınmasını istiyor.

Sağlık Bakanlığı’nın 2018 yılı istatistiklerine göre Türkiye’de 882 hemodiyaliz merkezi bulunuyor. Cihaz sayısı ise 17 bin 328. Sağlık Bakanlığı ihtiyaç nedeniyle hemşirelere verdiği sertifika hakkını 1 Mart 2019’da Resmi Gazete’de yayımlanan Diyaliz Yönetmeliği ile durdurdu. Yönetmeliğe göre, daha önce sertifika almış olan hemşireler diyaliz ünitelerinde çalışmaya devam edebilecek. Ancak hemşireler için yeni sertifika programı açılmayacak. Kılıç, “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sertifikasız hemşirelerin servislere çekileceğini açıkladı. Ancak 18 binlik alımda 70 kontenjan ayrıldı. Hâlâ sertifikasız bini aşkın personel çalıştırılıyor. Bu, yasal değil” dedi.

Kılıç, diyaliz ünitelerinin olduğu bütün hastanelerde teknikerlere ihtiyaç olduğunu söyledi: “Hastane yönetimleri, ihtiyacı, sertifikasız personel ile karşılıyor. 2019 yönetmeliğinin uygulanmasını istiyor ve bu yıl ek atama bekliyoruz.”

Kılıç, özel sektörde iş bulmanın da çok zor olduğunu anlattı:

“4-5 yıllık tecrübe isteniyor. Üstelik iş yükü de çok fazla. Özel sektörün çalışma saatlerinde belirsizlik var. Günde 12 saati buluyor. Buna karşılık çoğu diyaliz merkezi çok düşük ücretle personel çalıştırıyor. Vakıf üniversitelerindeki diyaliz bölümlerinin de kapatılmasını istiyoruz.”


















634 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
DUYURU PANOSU
Radar Elektronik - Ankara
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406
Hava Durumu
TİMBİR & BHA
Kurumumuz, TİMBİR üyesi ve BHA Abonesidir