• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/Haber-Tekniker-1805708642985868/
  • https://www.twitter.com/habertekniker

Ankara Teknikerler Derneği Genel Başkanı Ertan KILIÇ tarafından Teknikerler Konfederasyonunu kurma kararlılıklarını vurgulayan kamuoyu açıklaması yapıldı.

TARİHSEL SÜREÇ

Bilindiği üzere ülkelerin yapı taşları olan “Sivil Toplum Kuruluşları” kuruluş amaç ve faaliyet hedefleri doğrultusunda, iç bünyelerindeki üyelerinin her türlü ihtiyacını giderme ve Ülkeye faydalı hizmetler sunabilmenin özverili mücadelesini yürütmektedirler.

Tekniker Okullarının kurulduğu 1943 – 1944 eğitim – öğretim yılından itibaren, Teknikerler sürekli mesleki sorunların içerisine sürüklenmiş, bu sorunlardan bir türlü gücünü toplayarak çıkabilmeyi başaramamıştır.

1940’lı yıllarda sorunlar 15.000 tekniker için mevcut iken bu gün 217 farklı branşta 3.000.000. tekniker için aynıdır.

Unvanımız, görevimiz, konumumuz ne olur ise olsun mesleki haklarımıza karşı yürütülen haksızlıklara dur deme ve mesleki onurumuzu koruma mücadelesine katkı sağlamak hepimizin görevidir.

Mademki aklın yolu birdir, madem ki tüm branşların temel sorunları aynı, o zaman meslek odalarımız kuruluncaya değin tek çatı altında güçlü bir yapıda mücadele yürütelim düşüncesi bizleri 1999 yılında Teknikerler Birliği’nin kuruluşuna yönlendirdi. Gerek sayısal, gerekse nitelik açısından ülkemizin en büyük mesleki potansiyeline sahip meslektaşlarımızın karşı karşıya kaldığı sorunlarının çözümü ve meslek odası kurumsal kimliği için mücadele yürütmüştür, çok kısa bir süre içerisinde Ülke genelinde onüç şube kurmuştur. İlk şubemiz Trabzon da kurulmuştur. Trabzon şubemizi sırasıyla Çanakkale, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Tekirdağ, Kırıkkale, Sivas, Elazığ, Sakarya, Mersin, Van Şubeleri izlemiştir. 

İstanbul, Kayseri, Konya, Tekirdağ ve Mersin Şubelerimiz aktif yönetim sergileyememiş ve üyelerin de faaliyetlere yeterince destek vermemeleri neticesinde de kapanmak zorunda kalmışlardır. Teknikerler Birliği 2018 yılı sonuna değin başta ekonomik sıkıntılar olmak üzere çok zorlu bir süreçten geçmiştir, tek gelir kaynağı üyelik aidatları ve Üyelerimizin bağışlarından oluşmuştur. Kira ödeyerek faaliyetlerini gerçekleştirmeye çalışmıştır. 20 yıl boyunca üzerine düşen sorumluluğu başarıyla gerçekleştirmiştir.

Teknikerler Birliği’nin resmi daveti ile, Elektrik Teknikerleri Derneği, İnşaat Teknikerleri Derneği, Harita ve Kadastro Teknikerleri Derneği, Makine Teknikerleri Derneği, Orman Teknikerleri Derneği, Maden Teknikerleri Derneği, Meslek Yüksek Okulu Mezunu Teknikerleri Derneği, Tekniker ve Yüksek Teknikerler Derneği, Yapı Tekniker ve Teknisyenleri Derneği, Ankara Elektrik-Elektronik Teknisyen ve Tekniker esnaf odası, Rize Fen Adamları Derneği, Kastamonu Meslek Yüksek Okul Mezunlar Cemiyeti, PTT/Telekom Teknikerleri Dernek yöneticilerinin büyük bir kısmı bir araya gelmiş, ayrı ayrı dernekler ile mücadele vermenin hiçbir teknikere fayda sağlamayacağı dile getirilmiştir. Bir kısım derneklerin küçük olsun benim olsun mantığının işletilmeye çalışıldığı gözler önüne serilmiş, görüşmede birçok farklı modeller ortaya konulmaya çalışılmış, ancak hiçbir fevri harekete müsamaha edilmeden, Teknikerler Birliğinin temeli;  05.04.1999 tarihinde Ankara’da atılmıştır ve bu tarih Teknikerler günü olarak ilan edilmiştir. 

Güncel olarak bu gün itibariyle 985 Meslek Yüksek Okulundan, 217 farklı branşta, 3.000.000. mezun Tekniker,  Meslek Odası bulunmayan, Görev-Yetki-Sorumlulukları belirlenmeyen ve lisans eğitiminin önüne set çekilen bir ortamda adeta hayatlarını idame ettirmeye çalışmaktadırlar. Bu durum insan haklarının ayaklar altına alındığının göstergesidir.

Anayasa ve yasal çerçeveler dahilinde planlı, organize olmuş mesleki birlik ve dayanışma ile aşamayacağımız hiçbir engel yoktur. 

Derneğimiz Kamuda, Özel Sektörde ve Serbest olarak çalışan Tekniker meslektaşlarımızın yanı sıra emekli ve meslek yüksekokullarında okuyan aday meslektaşlarımızın da sorunlarına çözüm aramıştır.

Derneğimiz, Muğla Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesinde yapılan Meslek Yüksek Okulları toplantılarına resmi davetli olarak katılan yegane dernek olmuştur, ayrıca geçtiğimiz yıllarda 20 adet konferans/panel gerçekleştirilmiş, AB’den ödül almış, siyasi partilerin Liderleri ve Grup Başkanvekilleri ziyaret edilmiştir. Taşra ziyaretleri yapılmıştır.

01.01.2019 tarihinden itibaren İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinde Derneklerin BİRLİK, MECLİS, KONSEY, CEMİYET, PLATFORM, ENSTİTÜ vs.. isimlerini kullanması yasaklanmıştır. Bu nedenle 30 Aralık 2018 Pazar günü Teknikerler Birliği Olağanüstü Genel Kurulunda Fesih işlemi gerçekleştirilmiştir. 

YENİ DÖNEM

Sn. Tekniker Meslektaşım;

Branşın ne olursa olsun: İmza yetkin olmazsa, Sanayi de, imalatta, tarımda, sağlık da, veterinerlik de, eczacılık da, kısacası teknikerlik branşlarının olduğu her alanda amele de lazım. 14 yıl okuyarak hak ettiğin diplomanın karşılığına denk olmak üzere 3 günlük sertifikaya sahip ilkokul mezunu ameleyi Senin yerine çalıştırılabilirler. Tekniker olarak çalıştırılmak yerine, Seni de amele olarak işe alır ve çalıştırırlar. Asli işini yaptırırlar öncelikle sana, yanı sıra yemek yaptırır, şoförlük yaptırır, bulaşık yıkattırır, temizlik yaptırır, getir götür işi de yaptırırlar, aybaşı geldiğinde de asgari ücreti yatırırlar hesabına, birde bakarsın ki yıllar geçtikçe diğer meslekler itibar kazanırken Senin mesleğin Tekniker’lik ayaklar altında.

Doğal afet ve felaketlerde gün geçmiyor ki can kaybı yaşamayalım, ekonomik kayıplar yaşamayalım. Son yıllarda ard arda yaşadığımız depremlerde hayatlarını kaybedenler, Maden göçüklerinde iptidai usuller göre çırak, işçi istihdamına yönelenler, gıda teröründe nitelikli yetkin teknik elemanları üretim ve denetim aşamasında değerlendirmeyen zihniyet, inşaat sektöründe mühendislere, elektrik sektöründe esnaf sanatkarlara, tarım sektöründe çiftçilere devşirilen yetkiler, metropol kentlerin göbeğinde sele teslim edilen ülke vatandaşları, sorumsuz yöneticiliğin acımasız payından her geçen gün zarar görmektedirler. 

Esnaf-sanatkarlar, mühendisler, işçi sendikaları, memur sendikalarına Teknikerlerin hakları pay edilmiş, Teknikerleri güçlü kurumsal bir yapı ile temsil edebilecek yapılanmaya rıza gösterilmemiştir. Mesleğimizin hakları ancak Teknikerlerin güçlü temsilinin sağlanabileceği Teknikerler Konfederasyonu ile mümkün olabilecektir. 

Unutma bu meslek Senin ömür boyu taşıyacağın kimliğin olacak, öldüğünde de yine Seni mesleğinle anacaklar. Haklarını geliştirmek ve savunmak istiyorsan önce Teknikerler Birliği’ne üye olmak ve hemen akabinde de görev üstlenmek zorundasın. Aksi takdirde Sesini kimse duymayacak, elinden tutan olmayacaktır.
 
Teknikerler üzerine oynanan her türlü çirkin oyunlara, kirli lobi çalışmalarına karşın, bizim birliğimizi muhafaza etmemiz ve bireysel güçlerimizi Teknikerler Konfederasyonu Kurumsal yapısında birleştirmemiz sorunlarımızın ortadan kaldırılmasını sağlayacaktır. Sorunlarımızın çözümünde başkalarından bir şeyler beklemek hayalperestlik olur. Hakkımız olan ancak ellerimizden binbir türlü oyunlarla kaybettiklerimizi almak bizlere ekonomik, idari ve hukuki kazanımlar sağlayacaktır.

Biz teknikerler önemsenmeyecek kadar küçük bir kitle değiliz, sesimiz Sizlerin üyeliği ile gün geçtikçe daha iyi duyuluyor.

Teknikerler Birliği VI. Başkanlar Kurulu Toplantısında alınan karar gereği Teknikerler Birliği 30 Aralık 2018 günü yapılan olağanüstü Genel Kurul sonucunda Fesih edilmiş, bunun yerine daha güçlü olan Federasyon nihayetinde Konfederasyon kuruluşunu sağlamak üzere tüm illerde o ilin adını taşıyan Dernekler kurulmaya başlanmıştır. 

Günümüz itibariyle Ankara, Bingöl, Gümüşhane, Kırıkkale, Mersin, Siirt, Trabzon Tekniker Dernekleri kurulmuştur. Yakın bir zamanda Türkiye’de Tekniker Derneği bulunmayan İl kalmayacaktır.

İşinizin kolay olmadığını Sizlere söyleyebilirim. İlinizdeki Teknikerler mutlaka eleştireceklerdir, olumsuz tavırlar sergileyeceklerdir. Dernek kuruluşuna mani olmaya çalışacaklardır. Bu her zaman olmuştur. Ancak Sizler başarıya emin adımlarla yürüdükçe bu eleştiri yapan Teknikerler Sizden daima bir adım önde olarak başarıyı kendilerine mal edeceklerdir.

Diğer taraftan çalışmalarınızı yürütürken Ülke sathında kurulu bulunan ismi olan ancak Konfederasyon hedefine yürümeyen, ortak hareket etmekten kaçınan Tekniker Derneklerini de göreceksiniz. Bu Derneklerde Sizlere mani olmaya çalışacaklardır. Tüm bu olumsuzluklar Sizleri inandığınız yoldan geri çevirmemelidir.

Sizlere projelerinizde ortak olmak isteyen Meslek Yüksekokulu Yöneticilerini göreceksiniz, destek sağlayan Sanayi ve Ticaret Odaları, Organize Sanayi Bölge Yöneticilerinin yardımlarını hissedeceksiniz. İlinizin Valisi, Milletvekilleri, Belediye Başkanları, Bürokratları sorunlarınızı Devlet Yönetimi düzeyinde dile getireceklerdir. Hukukçular Sizlere kaybedilen haklarınız üzerinden tazminat davalarınızı üstleneceklerdir, Basın mensupları gazetelerde, radyolarda ve Televizyonlarda sesinizi duyuracaklardır. İşte bunlar gerçekleştiğinde artık Sizlerde mesleğinizin üst noktalara geldiğini, meslektaşlarınızın kazançlarının arttığını, istihdamın çözümlenmeye başladığını, Genel ve Yerel Seçimlerde Teknikerlerinde temsil edileceğine şahit olacaksınız. Sosyal dayanışmanız artacak, kan verme, hastalık, kaza, cenaze, nişan, düğün, sosyal geceler, yemek organizasyonları, geziler vs.. etkinliklerle bağlarınızın kuvvetlendiğini ve büyük aile olduğunuzu hissedeceksiniz.

Evet büyük gün geldi çattı, sorumluluktan kaçamayız, kollarımızı sıvayıp hayatımızda güzel bir eser bırakacağımıza inandığımız “Türkiye Tekniker Odaları ve Birliği” Mesleki kuruluşumuzu gerçekleştirmek üzere işe koyulduk.
 
Her İlde: O İlin adını taşıyan Tekniker Derneğinin Kuruluşu sağlanacaktır. Ancak İstanbul'da 39 İlçenin her birine 1 tane olmak üzere O İlçenin adını taşıyan Tekniker Derneği Kuruluşu sağlanacaktır. Toplamda Türkiye genelinde toplamda 119 Tekniker Derneği kurmuş olacağız. Kuruluş için İlinizde en az cesur yürekli 10 Tekniker ile yola çıkmanız gerekmektedir. 10 kişiden Geçici 7 kişilik  Kurucu Yönetim Kurulu, 3 kişilikte Kurucu Denetim Kurulu üyeye ihtiyaç duyacaksınız. En geç 6 ay içerisinde de Derneğinizin 1. Olağan Genel Kurulunu yapmak zorundasınız.
 

Dernek Kuruluş İşinizi kolaylaştırmak üzere WHATSAP’ta İlinizin adını taşıyan Örneğin ANKARA TEKNİKERLER DERNEĞİ biçiminde grup oluşturulmaktadır. Bu gruba Sizler ve üye olanlar Tekniker meslektaşlarını ekleyerek kısa zamanda en az 100 Teknikere ulaşabileceğiniz mümkündür. Grupta yapılacak görüşmeler neticesinde aranızdan en az 10 Tekniker ile Kurucular Kurulu oluşturarak İliniz Valiliği Dernekler İl Müdürlüğü’ne gidilerek İl Derneğinizi rahatlıkla kurabilirsiniz.
 
Dernek Genel Kurulları sona erdikten sonra;
 
İç Anadolu Teknikerler Federasyonu,
Doğu Anadolu Teknikerler Federasyonu,
Güneydoğu Anadolu Teknikerler Federasyonu,
Akdeniz Teknikerler Federasyonu,
Ege Teknikerler Federasyonu,
Trakya Teknikerler Federasyonu,
Marmara Teknikerler Federasyonu,
Doğu Karadeniz Teknikerler Federasyonu,
Batı Karadeniz Teknikerler Federasyonu,

 
Kuruluşları sağlanacaktır.
 
Nihayetinde Federasyonlar bir araya gelerek Türkiye Teknikerler Konfederasyonunu kuracaktır.
 
Türkiye Teknikerler Konfederasyonumuzun kurulması ile birlikte TÜRKİYE TEKNİKER ODALARI VE BİRLİĞİ kuruluşunun önündeki tüm engeller ortadan kaldırılacaktır.

BAŞARI;
KİŞİLERİN DEĞİL, 
ANLAŞMIŞ BİRBİRİNE GÜVENEN, AYNI ORTAK AMACA YÖNELMİŞ BİR EKİP İŞİDİR.
 
İLİNİZİN ADINI TAŞIYAN TEKNİKERLER DERNEĞİ’NE ÜYE OLMANIZ, MESLEKİ GELECEĞİNİZİ TEMİNAT ALTINA ALMAKTIR.
 

1. Resmi yönü: Teknikerler Derneği sivil toplum kuruluşudur. Teknikerlerin Resmi olarak bir takım yetkileri vardır. Meslek hayatınızda bu yetkilere ihtiyaç duyduğunuz, kazanımlarınızı korumanız gerektiği sürece mesleki kuruluşunuz olan Ankara Teknikerler Derneği Sizi Resmi, Özel, Tüzel kişiler karşısında müdafaa edecektir. Derneğinize kayıtlı olmanız her yönüyle Sizin menfaatinizedir.
 
2. Sosyal yönü: Meslek Kuruluşları aynı meslek gurubundan insanların toplandığı yerlerdir. Mesleğimiz hayatımızın yarısından fazlasını alır, bize bir statü ve hayat görüşü kazandırır. İşte bu MESLEKİ KÜLTÜR denilen birikimdir. Aynı meslek grubundan olan insanlar birbirlerini daha iyi anlar.
 
3. Mesleki yeterliliğin artırılması ve mesleki çıkarlar: Mesleki haklarınızı artırmak mesleki bilgilerinizi pekiştirmek ve kazanılmış haklarınızı kullanabilmeniz için Sizin tüzel kişiliğinizdir. Meslek kuruluşları bu yönden olumlu adımlar atmaktadır. 
 
Dolayısı ile mesleki kuruluşlara yalnızca üye olmak değil, aynı zamanda mesleki kuruluşunda aktif görevler üstlenmek mesleğine ve kazancına saygısı olan herkes için vazifedir.
 
Teknikerlik mevzuu;
Ülkeye katma değer üretmektir,
Denizciliğin gelişmesi demektir,
Havacılığın gelişmesi demektir,
Hayvancılığın gelişmesi demektir,
Ziraatin gelişmesi demektir,
Madenciliğin gelişmesi demektir,
Sağlığın elde edilmesi demektir.
Endüstrinin ayağa kalkması demektir.
Kaynakların yerinde değerlendirilmesi demektir.
Terörizme karşı teknolojik mücadele demektir,
Uluslararası boyutta güç demektir,
Bir başka deyişle;
Sofralara ucuz aş demektir,
İşsizlere iş kapısı demektir,
Evsizlere ev demektir,
Kaliteli ürün demektir,
Nitelikli hizmet demektir,
Toplum sağlığı demektir,
Gelişmişlik demektir.
İnsanlarımızın rahat yaşaması demektir.

Ya 14 yıl süren eğitim sonunda maddi-manevi binbir zahmetle, sınavlar sonunda başarı ile elde ettiğin teknikerlik diplomanın mücadelesini Sana yapılan her türlü haksızlığa ve köleliğe bir ömür boyu korku içerisinde katlanacak ” keşke”’lerin içinde pişmanlıkla yaşamını tamamlayacaksın, ya da Teknikerler Konfederasyonuna katılarak korkmadan sağlayacaksın. 

Tabii ki tercih senin.
 
M.Y.O.’ları her platformda sorgulanmalıdır. Değerli tekniker meslektaşlarım sorunumuzun üç çözüm yolu vardır, birincisi meslek odamızın kurulmasıdır, ikincisi ise odamızın kurulmaması durumunda ihtisas alanımızda sınavsız lisans tamamlama hakkının alınmasıdır.  Birinci ve ikinci yol gerçekleşmediği durumda, M.Y.O.'ların  kapatılması tartışmaya açılmalıdır.

Teknikerler Konfederasyonu Müteşebbis Heyeti tüm branşlardaki teknikerlerin en kapsamlı, en mücadeleci, en saygın kuruluşu. Mutlaka Sende bu Konfederasyon kuruluşuna uzanan yolculukta yerini almalı, sesini duyurmalı, kazanım sağlamalısın.
 

Yapacağınız çalışmalarda yer alan tüm Tekniker meslektaşlarımızı selamlıyor, başarılar diliyorum.
 
Bilgiye ihtiyaç duyduğunuzda arayabilirsiniz.
Hayırlı Olsun...

Selam ve saygılarımla...
 
Ertan KILIÇ
Ankara Teknikerler Derneği
Genel Başkanı













1385 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
DUYURU PANOSU
Radar Elektronik - Ankara
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.286532.4159
Euro34.598834.7374
Hava Durumu
TİMBİR & BHA
Kurumumuz, TİMBİR üyesi ve BHA Abonesidir