• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/Haber-Tekniker-1805708642985868/
  • https://www.twitter.com/habertekniker
Abbas GÜÇLÜ
abbasguclu@habertekniker.com
MESLEKİ EĞİTİM EĞER GERÇEKTEN ÖNEMSENİYORSA!..
26/05/2020
Normalleşme sürecinde (Covid-19Pandemi Salgını sonrası) , dünya genelinde, önce çıkan en önemli sorunun "işsizlik" olacağı herkesin dilinde.

İşte bu noktada, beceri, diplomadan çok daha önemli hale gelecek. Yani "altın bilezik" şart!..

Meslek liselerinin bu dönemde ürettikleri, sağlık açısından çok önemli ama katma değeri yüksekürünler değildi. Bu yüzden çıtayı yükselterek, korona sonrasına hazırlanmalarıgerekiyor.

Yeni AR-GE merkezleri açılmış. Daha kaliteli ve katma değeri yüksek ürünler için bilimsel araştırmalaryapılacakmış.

Önemli bir gelişmeve bakalım arkası gelecek mi?..

MEB'in yanlış politikaları yüzünden meslek liseleri adete çökertildi. Yeniden canlanır veilgi odağı haline gelirler mi, hep birlikte göreceğiz.

Öğrencilere ve anne babalarına gelince, gelecek, bugünden çok daha zor olacak. Diplomaların çok fazla bir önemi kalmayacak.

Nereden mezun olduğunuza ya da diplomanıza  değil, hangi işi ne kadar iyi yaptığınıza bakılacak.

Bu yüzden, okul ve meslek seçimi yaparken, bugüne kadarki alışkanlıkların ötesine geçip, doğruseçimler yapmak çok önemli.

Devlete gelince, meslek yelpazesini genişleterek, gelecek öngörüleri çerçevesinde ciddi birinsan gücü planlaması yapmanın zamanı geldi de geçiyor.

Meslek liselerinin, yüzde 80'i artık demode hale gelen mesleklere yönelik eğitim veriyor, bir anönce geleceğin mesleklerine göre yeniden dizayn edilmeleri gerekiyor.

20, 25 yıl sonrabugünkü mesleklerin, yüzde 70'i yok olacak deniyor.

Bu yüzden,hala,  o mesleklere yönelik kalifiye eleman yetiştirmenin hiç bir anlamıyok. Önemli olan, gelecek konusunda doğru öngörülerde bulunup, doğruyönlendirmelerin yapılmasıdır!..

Akademik kolejlerinsayısı o kadar şişti ki, yakın bir gelecekte pek çoğu kapısına kilit vurmakzorunda kayacak.

Yine aynı şekildeüniversiteye olan talep giderek azalacağı için dersane ve etüt merkezi benzerikurumların da var oluş nedenleri ortadan kalacak.

Keşke, o noktayagelmeden, hızla mesleki eğitim kurumlarına dönüşseler, ne güzel olur. Hem krizegirmezler hem de çok önemli bir boşluğu doldurmuş olurlar...

MEB, mesleki eğitime gerçekten önem veriyorsa, olaya çok daha geniş bir perspektiften bakmak zorunda.  Vizyoner açılımlar olmadan, anne babaları ikna etmeden, iyiöğrencileri bu okullara çekmeden, diploma vermenin ötesine geçmeden, sadeceülkemizde değil dünyanın her yerinde iş yapabilecek nitelikte ara insan gücü yetiştirmeden mesleki eğitim reformuna soyunmak ya da bu alanda çağ atladık demek, yanıltıcı olur ve günü kurtarmanın ötesine bir işe yaramaz!..

Kaynak :
https://www.egitimajansi.com/abbas-guclu/mesleki-egitim-eger-gercekten-onemseniyorsa-kose-yazisi-2574y.html
 
 


758 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

MESLEKİ EĞİTİM GERÇEKTEN CİDDİYE ALINIYORMU ? - 25/04/2017
Mesleki Eğitim Kongresi nihayet başlıyor. Umarız, hayırlı olur ve mesleki eğitimin önü açılır. Kimilerine göre yeterince ara insan gücümüz yok! Bu yüzden daha fazla meslek lisesi ve meslek yüksek okulu açılmalı!
MESLEKİ EĞİTİM, EĞİTİM REKLAMLARI ve BİLİM? - 29/06/2015
Milli Eğitim Bakanlığı Faaliyet Raporu açıklandı. Hemen her konuda çok fazla ayrıntı var ama özellikle mesleki eğitime dikkat çekmek istiyorum.
Hani en büyük ihtiyaç ara insan gücüydü? - 06/12/2014
Türk eğitim sisteminin ciddi sorunları var.
Hani en büyük ihtiyaç ara insan gücüydü? - 06/12/2014
Türk eğitim sisteminin ciddi sorunları var.
DUYURU PANOSU
Radar Elektronik - Ankara
Takvim
Hava Durumu